16 mei 2023

Vroege ochtendwandeling

VROEGE OCHTENDWANDELING KBO
Op 11 mei vertrokken 15 deelnemers om 6.30 uur voor een vroege ochtendwandeling naar de Maasheggen bij Oeffelt.
Dit o.l.v. gids en Maasheggenkenner Marius Grutters. Net uit de auto gestapt horen we De kleine Karekiet.

Marius vertelt de geschiedenis van de Maasheggen en tijdens een korte wandeling horen we: Winterkoning, Tjif Tjaf, Grasmus, Zwarkop, Merel, Braamsluiper en Vink. Zo in de vroege morgen zijn er veel vogelgeluiden te horen. We wandelen door en zien prachtige, in volle bloei staande Meidoorn.
Opvallend was, dat alleen op de hoeken van de heggen de meidoorn in volle bloei stond. De geschoren heggen bloeiden niet of veel minder.
Rondom de waterplas en afgraving hoorden we de Nachtegaal, Cetti’s zanger en zagen we Zwanen, Zilverreiger, Blauwe reiger, Meerkoet en veel bevervraatsporen.
Heel bijzonder was de Zomertortel, die zich goed liet zien. Het is een zeldzame broedvogel in Nederland. Opeens vliegt er boven ons de Rode Wouw, een zeldzame broedvogel met brede vleugels en te herkennen aan zijn vorkstraat.
Marius vertelde ook over de bomen die te zien waren, zoals Essen met essentaksterfte, bakenbomen langs de oever van de Maas, de Spaanse Aak met kurklijsten langs de stammen. Ook het vlechten van de heggen kwam aan bod.
Een wandeling van 2 uurtjes levert een schat aan informatie op, zeker zo vroeg in de morgen.
Voor de deelnemers een indrukwekkende ervaring, dat werd afgesloten met een ontbijt in Joffershof.
.