14 november 2019

Herfstwandeling

Er was regen voorspeld, maar tijdens de wandeling is er geen drup gevallen.

Door Jos werd weer een mooie wandeling uitgezet in onze omgeving.

In 2 groepen vertrokken 46 deelnemers voor een korte wandeling van 6 of een lange wandeling van 9 kilometer.Via het pad langs de maas naar de Weerd in Maashees, waar even werd stilgestaan bij het kapelletje. In Maashees een korte pauze bij de prachtige troon. De wandeling werd richting Holthees vervolgd en door, voor velen een onbekend pad, komen we uit op “Op Den Bosch” Daar sluit de groep van de korte wandeling aan en samen lopen we terug naar Vierlingsbeek, via weer een mooi bospad.

In het Joffershof was de koffie en thee al klaargezet door de vrijwilligers en konden de deelnemers lekker opwarmen.

Kapelletje op den Bosch

Ten zuiden van het huidige pontveer Vierlingsbeek Bergen stond ooit kasteel ’t Oirtje.

Het wordt voor het eerst genoemd in de jaren 1403 en 1404. Dan krijgt Udo de Boze namelijk het “versterkte huis” ’t Oirtje van de Gelderse hertog in leen. Udo was een van de Gelderse rentmeesters in het Land van Cuijk. Lang is het stil rond dit huis, tot ’t Oirtje in 1539 overgaat naar een nieuwe eigenaar. In de 17e eeuw wordt nog eenmaal gesproken van “restanten” van het kasteel. Na die tijd hebben de bronnen het alleen nog maar over “het goed ’t Oirtje”. Dat leengoed was behoorlijk uitgestrekt en omvatte het gehele kerspel, de parochie en het dorp Vierlingsbeek, inclusief de buurtschappen Houthezen (Holthees), Maasheze, Loen (Overloon), Grafft en Groeningen.

Klik op onderstaande link  ” De Troon ” in Maashees.

Zie https://www.dorpsraadmaashees.nl/upload/Troon_1_tekst(1).pdf