20 januari 2020

SNERTWANDELING KBO

Uitgerekend op de dag dat de snertwandeling staat gepland, regent het niet. Alle dagen ervoor en erna zijn regendagen. Een prachtige dag. 48 wandelaars en kaarters verzamelen bij het Gildeterrein in Groeningen. Dorette van Loon neemt ons mee naar de Maasheggen en vertelt eerst wat over de geschiedenis. Daarna op pad en zien we vooraan in de Maasheggen nog heggen staan zoals ze vroeger waren.

De nieuwe hekken, die in de Maasheggen zijn en worden geplaatst, hebben een mooie naam gekregen, duidend op de oude namen, die vroeger voor de weilanden werden gebruikt. We wandelen door naar de Schutkooi in Vortum-Mullem over ietwat natte en modderige paadjes. Daar wordt verteld hoe de naam Pontipad is ontstaan en zien we ook, welke invloed de ruilverkaveling in de jaren 60 heeft gehad op de Maasheggen. Links, richting Vortum, een grote vlakte, rechts mooie paden en heggen. Bij de Schutkooi start ook een nieuwe wandeling, die het Vlinderpad heet. Lekker struinend door een weiland gaan we terug richting Groeningen en staan we nog stil bij een drinkpoel, wat vroeger een Wèterkuul, werd genoemd. Bij het Gildehuis staat heerlijke erwtensoep op ons te wachten. Ook de deelnemers, die hebben gekaart, gesjoeld of Rummikub gespeeld, hebben daar zin in.

Jeanne en Jeanne hebben de erwtensoep weer klaargemaakt en er wordt van gesmuld. Hulde aan de koks. Met dank aan Dorette van Loon, gids van IVN, wordt de middag afgesloten en verlaten we De Lemse Kuul in Groeningen, waar we hartelijk werden ontvangen.

In het menu “Meer foto’s” (Foto’s laatste activiteiten) staan meer foto’s.

Zie ook het mooie video verslag op https://youtu.be/PEfmPsqLry8